Nieuwe VN-missie naar Somalië 

De Verenigde Naties zijn het unaniem eens geworden over het lot van Somalië. Vanaf 3 juni zal er een politieke missie van start gaan om het land te helpen het eigen, democratische regeringssysteem te bewerkstelligen. Zou het nu wel lukken om in Somalië orde op zaken te stellen?

Sinds de zestiger jaren heeft strijd de overhand in Somalië. Kort samengevat leidde de samenvoeging van twee landen naar Somalië tot gewelddadige machtswisselingen. Vanaf 1991 was er geen sprake meer van centrale macht: er brak een burgeroorlog uit. Na een aantal pogingen om in het land een stabiele regering te vormen, is sinds 2007 de Afrikaanse Unie actief.

De Afrikaanse Unie zette in 2009 een overgangsregering in, die de aanloop naar de eerste verkiezingen moest vormen. Die centrale macht won het uiteindelijk van Al-Shabab, een tak van de Al-Quaida. Sinds 2010 komt stad voor stad los uit de greep van de moslimextremisten. In september vorig jaar is het land er eindelijk in geslaagd op een eerlijke manier een wettelijk gegronde regering te kiezen.

Volgens het ontwikkelingsorgaan van de Verenigde Naties gaat het nu de goede kant op. Voor het eerst sinds twintig jaar is er rust op straat, gaan meisjes naar school en zijn de geweren neergelegd. Ook de economie begint weer op te krabbelen: Er worden hotels gebouwd voor toeristen, en nieuwe flats en huizen om de bevolking te huisvesten tussen het puin van het verleden. De gevluchte gezinnen stromen langzaam hun eigen land weer binnen en starten kleine bedrijfjes.

Pas nu Somalië op dit punt beland is, vinden de VN het een vruchtbaar plan om weer een missie uit te zetten. De Verenigde Naties zullen, in samenwerking met de Afrikaanse Unie, de opzet van de regering ondersteunen vanuit Mogadishu. Daarnaast komen de VN de naleving van de mensenrechten in de gaten houden.

Maar dan de hamvraag: Blijft de internationale gemeenschap humanitaire hulp bieden als er weer een nieuwe periode van droogte aanbreekt? Het is jammer dat Al-Shabab slechts een krab in de emmer is. Een andere krab in de emmer is het droge klimaat, oorzaak van de honger en dorst die het land teisteren.

Het is mooi dat er eindelijk een stabiele regering komt, die voor de verandering breed wordt gedragen door de bevolking. Maar Somalië is een land dat waarschijnlijk nooit helemaal op eigen benen zal kunnen staan. Tussen 2010 en 2012 eiste een periode van hongersnood de levens van 260.000 Somaliërs. Het is misschien niet realistisch om van een natie in de kinderschoenen te verwachten dat ze bestuurlijke zaken op orde hebben, wanneer aan de primaire menselijke behoeftes niet kan worden voldaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s