Albumrecensie Ghost Stories

Hier gepubliceerd door The Post Online.

Coldplay heeft gisteren voor de clip van hun derde single A sky full of stars een Australische wijk platgelegd. Voor de opnames liep Martin door de hoofdstraat van Newtown naar een pleintje waar het publiek uit hun dak ging. Fans werden via de social media opgeroepen om te komen figureren, en dat deden de Aussies maar al te graag. Ondertussen doet hun nieuwe album Ghost Stories het goed in de toplijsten.
Vaak hebben mensen hun woordje wel klaar wat Coldplay betreft. Ze zouden het te makkelijk maken voor zichzelf, ze zouden te soft zijn, ze zouden in elk muzikaal opzicht de gulden middenweg bewandelen. Maar de Londense heren brengen een zesde album uit waarmee ze hun mellow imago wel eens van zich af zouden kunnen gaan schudden. Coldplay gaat naakt voor Ghost Stories, en ze zijn naar de sportschool geweest.

Coldplay gaat weer net in het hoekje van elk genre zitten. Het is geen dreampop, maar ook geen recht toe recht aan popmuziek. Het is niet meer symfonisch, maar het is ook niet elektronisch. De band heeft wederom een eigen eilandje opgezocht, en je moet het ze nageven: dat is niet makkelijk. Toch zou je ook kunnen stellen dat ze een trend volgen. Muziek is aan het elektroniseren, en het viertal heeft dat zojuist met het eigen reportiore ook gedaan.

Voor Ghost Stories gaat de band helemaal uit de kleren. Waar ze bij het mixen van het vorige, bombastische album Mylo Xyloto nog extra lagen toegevoegd hebben, is bij dit album gekozen voor minimale middelen om de boodschap over te brengen. Rechtsomkeert dus, en dat is voor de gemiddelde Coldplayfan een aangename verrassing. Niet alleen liefhebbers waren uitzinnig over Magic, de eerste single van het nieuwe album, ook de antibeweging was zeer te spreken over het nummer.

Oceans bestaat enkel uit een stem en een gitaar. Niks voor Coldplay, maar het pakt goed uit. Het ingetogen, subtiele geluid zorgt voor een kalme sfeer. Ook de andere tracks blijven klein. De enige uitschieters zijn Ink en True love, waarbij meer dynamische melodieën om de hoek komen kijken en het tempo wat wordt aangezet.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Coldplay. Een drastische verandering heeft plaatsgevonden, waarmee ze waarschijnlijk een heel nieuw publiek aanboren. Fans hebben niets te vrezen, de nieuwe plaat blijft namelijk een herkenbaar product van Coldplay.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s