Tekst

Een selectie van mijn artikelen:

Serie ‘Raadverlaters’ op DUIC

In aanloop naar de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen van 2018 maakte ik een serie over politici die zich de volgende termijn niet meer verkiesbaar stellen. De serie is zowel op papier als online gepubliceerd. Ik blik met hen terug op hoogte- en dieptepunten en op de praktijken die schuilgaan achter de muren van het stadhuis. Lees de serie hier.

Kleinkinderen van de oorlog

Ik groeide op met het idee dat Duitsland een fout land was. Nooit is dat letterlijk tegen me gezegd, het is waarschijnlijk de non-verbale kennisgeving geweest. Een kneepje met de ogen, de verschrikte blik van mijn oma. Ongeveer een jaar na de dood van mijn opa kreeg ik eindelijk zijn memoires te zien. Daar heb ik om moeten zeuren – de gedachte dat zijn schriftje de kleinkinderen zou choqueren was voor een aantal familieleden te heftig. Nacht aan nacht heb ik afgelopen december aan het bureautje in mijn ouderlijk huis gezeten om de memoires te bestuderen, mijn opa schreef erg onduidelijk. Hij werd als stateloos ventje van dertien naar Duitsland gestuurd om te werken. Bij terugkeer werd hij met de nek aangekeken. Daarnaast is zijn vrouw, mijn oma, van joodse komaf – je kunt je voorstellen dat dat toen voor de nodige frictie heeft gezorgd. Enkele maanden nadat ik het stuk had uitgewerkt op mijn laptopje, viel me op dat er drie pagina’s uit waren gehaald. Dat riep bij mij nog meer vragen op. Wat mogen we nog steeds niet weten?

In opdracht van De Balie.

 


Vijf Utrechters over #MeToo: ‘Hij was fout, punt uit’

Over de hele wereld laten mensen, zowel vrouwen als mannen, weten dat ze te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo ook in Utrecht. Op Twitter werd #MeToo in het leven geroepen door actrice Alyssa Milano. Ze deed dat naar aanleiding van beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting aan het adres van Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein.

Volgens Centrum Seksueel Geweld worden er in Nederland ieder jaar 100.000 mensen slachtoffer van seksueel geweld. Vaak wordt geen aangifte gedaan. Het verhaal van vijf Utrechters over wat hen is overkomen.

Lees hier het artikel dat ik schreef in opdracht van DUIC, De Utrechtse Internet Courant.


Café De Potdeksel: Fred Besselse leeft voort in zijn kroeg

“Twee weken geleden is hij gecremeerd. Tussen de 600 en 700 mensen waren op de crematie. Het is allemaal een beetje langs me heen gegaan, om eerlijk te zijn. Na afloop hadden we een borrel hier met 400 man. Fantastisch om te zien dat het gebeurt, maar het geeft niet echt voldoening. Ik mis hem. Hij was meer dan een vader voor me, hij was mijn maat,” zegt Kris Besselse over zijn vader Fred. ‘Fredje Besselse’ runde bijna vijftig jaar lang café De Potdeksel op het Lucasbolwerk.

Vijf jaar geleden ging Fred Besselse met pensioen. Hij droeg de zaak over aan zijn kinderen, zoon Kris en dochter Linda. Op dat moment gaat hij voor het eerst de strijd aan met longkanker. Dat eerste gevecht won hij, maar het tweede duel verloor hij van de ziekte. Op 3 september 2017 overleed een van de bekendste kroegbazen van Utrecht op zeventigjarige leeftijd. Hij was de baas van een ‘klassieker’.

Lees hier het artikel dat ik schreef in opdracht van DUIC, De Utrechtse Internet Courant.


Albumrecensie Ghost Stories

Coldplay heeft gisteren voor de clip van hun derde single A sky full of stars een Australische wijk platgelegd. Voor de opnames liep Martin door de hoofdstraat van Newtown naar een pleintje waar het publiek uit hun dak ging. Fans werden via de social media opgeroepen om te komen figureren, en dat deden de Aussies maar al te graag. Ondertussen doet hun nieuwe album Ghost Stories het goed in de toplijsten.

Hier gepubliceerd door The Post Online.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s