Recensies

GHOST STORIES: GEHEEL ANDERS, MAAR TOCH HERKENBAAR ALS COLDPLAY

Hier gepubliceerd door The Post Online.

Coldplay heeft gisteren voor de clip van hun derde single A sky full of stars een Australische wijk platgelegd. Voor de opnames liep Martin door de hoofdstraat van Newtown naar een pleintje waar het publiek uit hun dak ging. Fans werden via de social media opgeroepen om te komen figureren, en dat deden de Aussies maar al te graag. Ondertussen doet hun nieuwe album Ghost Stories het goed in de toplijsten.

Vaak hebben mensen hun woordje wel klaar wat Coldplay betreft. Ze zouden het te makkelijk maken voor zichzelf, ze zouden te soft zijn, ze zouden in elk muzikaal opzicht de gulden middenweg bewandelen. Maar de Londense heren brengen een zesde album uit waarmee ze hun mellow imago wel eens van zich af zouden kunnen gaan schudden. Coldplay gaat naakt voor Ghost Stories, en ze zijn naar de sportschool geweest.

Coldplay gaat weer net in het hoekje van een genre zitten. Het is geen dreampop, maar ook geen recht toe recht aan popmuziek. Het is niet meer symfonisch, maar het is ook niet elektronisch. De band heeft wederom een eigen eilandje opgezocht, en je moet het ze nageven: dat is niet makkelijk. Toch zou je ook kunnen stellen dat ze een trend volgen. Muziek is aan het elektroniseren, en het viertal heeft dat zojuist met het eigen reportiore ook gedaan.

Voor Ghost Stories gaat de band helemaal uit de kleren. Waar ze bij het mixen van het vorige, bombastische album Mylo Xyloto nog extra lagen toegevoegd hebben, is bij dit album gekozen voor minimale middelen om de boodschap over te brengen. Rechtsomkeert dus, en dat is voor de gemiddelde Coldplayfan een aangename verrassing. Niet alleen liefhebbers waren uitzinnig over Magic, de eerste single van het nieuwe album, ook de antibeweging was zeer te spreken over het nummer.

Oceans bestaat enkel uit een stem en een gitaar. Niks voor Coldplay, maar het pakt goed uit. Het ingetogen, subtiele geluid zorgt voor een kalme sfeer. Ook de andere tracks blijven klein. De enige uitschieters zijn Ink en True love, waarbij meer dynamische melodieën om de hoek komen kijken en het tempo wat wordt aangezet.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Coldplay. Een drastische verandering heeft plaatsgevonden, waarmee ze waarschijnlijk een heel nieuw publiek aanboren. Fans hebben niets te vrezen, de nieuwe plaat blijft namelijk een herkenbaar product van Coldplay.

ZOMER FRUIT: DE ULTIEME CROSSOVERBELEVING

In opdracht van 3VOOR12

In samenwerking met Ongetemd brengt Kern Koppen dit jaar vier seizoensgebonden EP’s uit. In mei vond de release van ‘Lente Koorts’ plaats, en vrijdagavond presenteerden de heren ‘Zomer Fruit’ in het Paard van Troje. ‘Herfst Blad’ en ‘Winter Slaap’ worden in de desbetreffende jaargetijden verwacht. Net als de lenteplaat is ‘Zomer Fruit’ een plaat zonder nader te omschrijven stijl, maar zonnig is de plaat zeker.

“Er staan kleine glaasjes bubbels bij de bar klaar voor iedereen die aanwezig is.” Al vroeg op de avond wordt in de foyer van het Paard van Troje duidelijk dat de release van ‘Zomer Fruit’ niet de enige reden voor een feestje is. Frank van der Steen geeft aan dat hij graag ergens op wil proosten. Naast de geboorte van de EP viert hij ook de geboorte van Kai Moen, zijn pasgeboren zoon. Vervolgens heeft zijn broer Guus van der Steen (Ahab) nog een een knap staaltje humoristisch dichtwerk voor de bezoekers in petto.

Dan verwijzen de broers het publiek naar de zaal, waar het door Tom Giles (Tommy 2 Times) en de rest van de band verwelkomd wordt. De mannen staan met veel trots en energie op het podium. De bezoekers zijn binnen enkele seconden om, al snel wordt er gedanst en gaan de handen de lucht in. De harde kern zingt zelfs mee. Het ziet eruit alsof er een noodzakelijke ontlading op de planken plaatsvindt. Na weer een seizoen keihard werken kunnen ze eindelijk hun nieuwe materiaal over een publiek uitstorten.

Als je slechts één nummer van de Kern Koppen kent, is je beeld van de heren waarschijnlijk niet representatief. Bij het beschrijven van de muziek die Kern Koppen maakt, kun je je namelijk niet beperken tot rap. Het is geen jazz, het is ook geen rock, geen hiphop en geen indie. Het is het allemaal. Kern Koppen staat daarmee garant voor de ultieme crossoverbeleving.

Ook heeft ieder nummer een geheel eigen toon. Neem bijvoorbeeld het nieuwe nummer ‘Lulu eiland’. Vergeleken met ‘Vliegen zonder vleugels’ is het iets totaal anders. Je waant je op een tropisch eiland, met een dikke kokosnoot inclusief rietje, in een hangmat. Erg uitheems, helemaal indie, helemaal experimental, helemaal geen rap en toch totaal Kern Koppen.

De mannen spelen natuurlijk niet alleen de nummers van de nieuwe EP. Wanneer ‘Ruimte weer’ wordt ingezet in de kleine zaal van het Paard, is die eigenlijk te klein. Het publiek gaat volledig uit zijn dak, en naarmate de avond vordert stijgt de temperatuur in de ruimte. Na elk nummer is het applaus weer een stukje luider. Kern Koppen weet hoe het een publiek moet entertainen.

Zoals ook mama Van der Steen onderschrijft: “Wat zij met de Nederlandse taal doen, is echt prachtig”. De mannen hebben een ongekend, ongetemd talent voor taal en muziek. “Gevangen tussen mijn drang om te vluchten en mijn onbekwaamheid om deze vooralsnog te realiseren,” zegt Guus in zijn inleiding. Beste mannen van Kern Koppen, vluchten is nergens voor nodig. We want more!

Ook deze EP kun je online op vinyl bestellen, of downloaden via iTunes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s